Guldbaggen 2012 : Vinnare


Guldbaggen

Bästa Ljud vann Andreas Franck för filmen Apflickorna.

Bästa kortfilm vinner Las Palmas av Johannes Nyholm där det är hans dotter helmi som har huvudrollen i filmen. Bästa visuella effekter finner Håkan Blomdahl och Torbjörn Olsson för filmen Kronjuvelerna vilket är samma film som Alicia Vikander var med i som tog hem en guldbagge förra året. Bästa mask/smink tar Anna-Lena Melin för filmen gränsen, sen får vi se Rebecca Ferguson som ska dela ut pris till bästa utländska film. Vinnaren för bästa utländska film blir Nader och Simin – En separation. Den tv sända del börjar med bästa musik och den baggen vinner Ahmir-Khalib Thompson och Om’Mas Keith för The Black Power Mixtape. Efter det så vi veta vem som är den lyckliga vinnaren för bästa kostym och i år blir det Moali Lemhagen för filmen Kronjuvelerna.

Bästa scenografi tar Roger Rosenberg hem för filmen Kronjuvelerna och passar på att tacka andra personer som varit med och gjort filmen samt sin familj som har vart utan han under en lång period. Bästa klippning presenteras av Josef Fares och guldbaggen tar Göran Olsson och Hanna Lejonqvist hem för filmen The Black Power Mixtape. Hanna passar på att tacka Göran som tyvärr inte kan delta på galan och ta emot priset. Göran hälsar från filmskolan på Kuba att han tackar som har bidragit med material till filmen.
Bästa foto tilldelas Marius Dybwad Brandrud för filmen Play, och han tackar Ruben Östlund samt de andra som har hjälpt till med filmen. Bästa manliga bioroll tar Jan Josef Liefers hem för filmen Simon och ekarna. Han kan tyvärr inte vara på plats så Bill Skarsgård går upp och läser upp ett tacktal från Jan Josef Liefers. Han största tack går till Lisa Ohiln som står bakom filmen Simon och ekarna.
Gustaf Hammarsten delar ut priset för bästa kvinnliga biroll och han gör det med humor. Den som tar hem bästa kvinnliga biroll är Cecilia Nilsson för sin starka insatts i Simon och ekarna. Hon passar på att tacka Bill Skarsgård för att hon fick vara hans mamma.
Guldbaggen för bästa dokumentärfilm vinner At Night I Fly av Michel Wenzer. Han kan tyvärr inte delta på galan men han hälsar hur viktigt det är med kultur.
Bästa manuskript knycker Josefine Adolfsson och Lisa Aschan för filmen Apflickorna.
Alicia Vikander kommer upp på scenen och presenterar priset för Bästa manliga huvudroll. Och vinnaren är ingen mindre än Sven-Bertil Taube för sin roll i filmen En enkel till Antibes. Här kan ni passa på att se en intervju som gjordes med Sven-Bertil Taube inför filmen. Sven-Bertil passar på att tacka alla han har jobbat med under filmen.
Bröderna Skarsgård kommer upp på scenen för att presentera bästa kvinnliga huvudroll och vinnaren är Ann Petrén för sin insats i filmen Happy End.

Hedersguldbaggen tas i år hem av Inga Landgré som blir gripen av värmen. Hon har tagit med sin son ikväll eftersom hon har brutit axeln. Hon önskar att hon vore Kjell Bergkvist eftersom när han tidigare vann en guldbagge så rusa han upp på scen och sa att han verkligen va värd det.

Sen kommer Pernilla August ut på scenen för att presentera bästa regi och den lyckligt lottade i den kategorin är Ruben Östlund för filmen Play. Och avslutar guldbaggen gör dom med baggen för bästa film som Apflickorna tar hem.

Related Posts with Thumbnails

Comments

 1. Birgitta Johansson says

  ”Gustav Hammarsten delar ut priset för bästa kvinnliga biroll och han gör det med humor”.

  Ehhh….vad var humorn..?

  Hälsn/Birgitta

 2. Ja du smaken är som baken =) Alla kan inte gilla allt osv 🙂

 3. Birgitta Johansson says

  Hans L. Olofsson, Expressen 2012-01-23
  Återger Gustaf Hammarstens tal – Jag trodde jag skulle dela ut priset till en bil. Det kanske fungerar ändå. En bra bi(l)roll ska vara pålitlig och gå igång på alla cylindrar när man sätter på den.

  Undertecknad: Så var det något om ”helst ha läckra former och vara kul att ratta”.

  Löjliga sexanspelningar, kvinnoförnedrande.Jag har svårt att tro att dessa gamla skämt om rattar bla uppskattas av n-å-go-n!?
  Och HUR kändes det för den bästa kvinnliga birollen att ”presenteras ” på detta sätt?
  Hälsn/Birgitta

 4. Förhoppningsvis tog hon det med en nypa salt. Men som sagt alla kan inte gilla allt.

Speak Your Mind

*