Her


her_xlrg

Her

I filmen Her får vi följa Theodore Twombly som är en ensam författare. I sin ensamhet börjar han bygga ett förhållande med sitt nyliga inköpta operativsystem. Operativsystemet är designat att tillfredsställa alla hans behov


Filmkritikerna diskuterar:

Linda Hörnfeldt:
När jag lämnar visningen av Spike Jonze senaste film “Her” är jag märkligt medveten om min egen fysiska kropp. Hur den känns, hur den rör sig och hur den ser ut. Lika medveten är jag om mitt sinne. Hur tankarna rusar och känslorna känns. Och den märkliga koppling som är mellan dessa två.

I “Her” är uppdelningen mellan dem en stor del av essensen. Filmen utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid i Los Angeles där en nyskild och hjärtekrossad Joaquin Phoenix, som spenderar sina dagar med att skriva vackra, kärleksfulla brev för andra människors räkning, inleder ett förhållande med ett artificiellt intelligent operativsystem. Med en röst, tolkad av Scarlett Johansson. De pratar om livet, lyssnar på musik, går till stranden och ja, har sex.

Det låter flummigt. Och det känns också ganska flummigt. Tanken av en dator med ett eget medvetende går emot all rim och reson och utmanar mina uppfattningar kring logik och vad som egentligen får oss att fatta tycke för en annan person. Och vad är det egentligen som definierar konceptet “en person”.

Joaquin Phoenix syns i nästan varje bildruta i “Her”. Vi ser kärlek, ensamhet, kåthet, melankoli, sorg och alla känslor däremellan vandra över hans ansikte. Det är som att vi, likt Scarlett Johanssons röst, finns inuti hans huvud och får känna alla hans känslor med honom. Och det är en resa. Men genom hela den resan finns ändå en påtaglig känsla av saknaden över fysisk närhet. Den mentala närheten och kärleken finns där. Men det är ändå så tomt. Och den tomheten känns verkligen. Även genom denna fantastiska sinnliga närhet som dessa karaktärer delar.

Joaquin Phoenix är inget mindre än fantastisk i den här filmen. Han bär den själv, rakt igenom, uppbackad av något så unikt som en imponerande röstprestation av Scarlett Johansson. Också fina birollsinnehavare i form av Amy Adams, Olivia Wilde och Rooney Mara.

Vacker och sorgsen, “Her” är en sinnlig härlighet.

“Her” har Sverigepremiär den 14 februari.

Filmtrailer:

Betyg : 4 telefoner av 5 möjliga

Länkar om filmen:
IMDB

Related Posts with Thumbnails

Speak Your Mind

*