Jack Ryan: Shadow Recruit


Jack_ryan_shadow

Jack Ryan: Shadow Recruit

Kvällens filmtips är den actionfyllda filmen Jack Ryan: Shadow Recruit. Jack Ryan framstår som en vanlig bankanalytiker för sina nära och kära men innan han blev det så rekryterades Jack av CIA. En dag upptäcker Jack att något inte står rätt till och hans liv stillasittande liv bakom ett skrivbord är snart över.


Filmkritikerna diskuterar:

Erik Fellman:
Filmen har lite 90tals action över sig och följer spåret som många filmer hade på den tiden. Vi har mannen som går från inget till att bli hjälten. Något jag la märke till när jag såg filmen var den svenska skådespelaren Peter Andersson, vars roll inte är jätte stor och som många svenska skådespelare innan han fick spela en ond ryss.

Men varför ska man då gå och se Jack Ryan: Shadow Recruit? Jo man ska se filmen om man gillar 90tals action filmer. Om man vet vad man vill se innan man går och sätter sig salongen är den här filmen bra då den inte bjuder på många överraskningar. Men i sin tur så får man en film som håller ett jämt tempo genom hela filmen utan att bli tråkig och välgjorda actionscener.

Och som nästan alltid när det kommer till film tycker jag att man ska se den här filmen på bio om man har möjligheten.

Alexander Börjesson Skrivanos:
Tom Clancys klassiska hjälte är tillbaka i ny tappning. Det handlar inte om en uppföljare till de tidigare filmerna utan snarare en s.k. “reboot”. Den är inte heller baserad på någon av Clancys böcker utan lånar endast huvudkaraktären Jack Ryan.

I och med detta har även Ryan fått en ny, modern, bakgrundshistoria för att knyta honom samman med dagens samhälle. Kort sagt väljer han att gå med i marinkåren efter 9/11 och rekryteras senare till CIA efter ett smärre hjältedåd. Hans första uppdrag blir som undercover-agent på Wall Street där hans huvudsakliga uppgift är att hålla ögonen öppna efter finansiella spår som pekar mot terrorfinansiering. Efter några år hettar det till och det visar sig (i klassisk Tom Clancy-anda) att det är ryssarna som är i farten.

So far, so good. Bakgrundshistorien är i mitt tycke lite för amerikansk, men den är acceptabel. Vad jag däremot inte finner acceptabelt är vad som tyvärr händer härnäst: filmen visar att den brås på fel föregångare. Bortblåst är den stämningsfulla spänningen som känns igen från “The Hunt for Red October” och i dess ställe infinner sig en stor mängd tråkig action vilket känns igen från de senare filmerna.

Ryan har tidigare gestaltats av en mängd olika skådespelare (senast av Ben Affleck) och den här gången är det Chris Pine. Han gör ett hyggligt jobb men utmärker sig dessvärre inte nog för att höja betyget.

Filmtrailer:

Betyg : 3 av 5 möjliga

Länkar om filmen:
IMDB

Related Posts with Thumbnails

Speak Your Mind

*