Lincoln


lincoln

Lincoln

Dagens filmtips är den historiska filmen Lincoln regisserad och producerad av Stephen Spielberg. Filmen utspelar sig under 1860-talets USA där Abraham Lincoln är president och kriget mellan nord och syd pågått under flera år. Filmen handlar i huvudsak om hur Abraham Lincoln under januari 1965 kämpar för att få igenom ”the thirteenth amendment” som ska förbjuda slaveriet i USA och ge lika juridisk rätt till alla människor oavsett hudfärg. Lincoln stöter på motstånd både inom och utanför sitt republikanska parti och balanserar frågan om slavarnas frigörelse med att försöka få ett slut på det långdragna och blodiga inbördeskriget.


Filmkritikerna diskuterar:

Maral Jolstedt:
Filmen är som en lektion i amerikansk historia där vi får följa Abraham Lincoln de sista månaderna innan han mördas. Jag får lära mig en del nytt om republikaner, demokrater och inbördeskriget som jag tidigare hade fått om bakfoten och detta sker med spänning och intresse. Filmen ger en bra bild och känsla av hur det var på den tiden och vilken typ av person och president Abraham Lincoln var och vad han egentligen stod för och betydde för USA.
Daniel-Day Lewis som spelar Abraham Lincoln, Sally Field som spelar hans hustru Mary och Tommy Lee Jones som spelar rollen som den liberala republikanen gör alla otroliga rolltolkningar och är alla värda sina oscar-nomineringar.

Filmtrailer:

Betyg : 3 Hattar av 5 möjliga

Länkar om filmen:
IMDB

Related Posts with Thumbnails

Speak Your Mind

*