Divergent


Divergent

Divergent

Jag såg ”Divergent” för en vecka sedan och har sedan dess tampats med vad jag faktiskt tycker om filmen. Jag har diskuterat den med vänner och vridit och vänt på den i huvudet. Den har mycket som är bra men också mycket som kunnat göras bättre.

”Divergent” utspelar sig i en framtid där världen är ärrad efter ett långt och blodigt krig. Chicago, där filmen utspelar sig, ligger i spillror. Grundarna av den nya civilisationen har delat in människorna i olika falanger efter hur de förhåller sig till världen. Allt för att behålla freden. När Beatrice är sexton år, måste hon, tillsammans med alla andra sextonåringar, bestämma om hon vill stanna hos sin familj eller bejaka sitt verkliga jag och välja en annan falang. När valet är gjort finns det ingen återvändo.


Filmkritikerna diskuterar:

Linda Hörnfeldt:
Det är omöjligt att inte dra parallellerna till den vansinnigt framgångsrika ”The Hunger Games” med Jennifer Lawrence i spetsen. En dystopisk framtid där ungdomar ställs inför livsavgörande val och måste bli vuxna på rekordtid. Starka, kvinnliga huvudkaraktärer och livet konstant på spel.

Filmen öppnar genom att svepa in över ett trasigt Chicago. Det är mycket snyggt och känslan av att detta skulle kunna vara en realistisk framtid är påtaglig. Scenografin genom filmen är grym och fotot är snyggt.

Grundidén och berättelsen i ”Divergent” är unik, spännande och fascinerande. Men en glorifiering av våld, traditionella könsroller och ett manus som försöker få in ALLT från boken gör att filmen inte lever upp till förväntningarna. Det blir lite för långt och lite för mycket. Samtidigt känns det stressat och scener som är tänkta att få publiken att kanske fälla en tår går hastigt förbi innan man hunnit reagera på vad som hänt.

Jag gillar att Beatrice (eller Tris som hon sedan väljer att kalla sig) inte är som klippt och skuren för det livet hon väljer. Hon får kämpa och hon är rädd och förvirrad. Men hon växer och hon lär sig. Hon är mänsklig och hon är stark. Men kärlekshistorien som hon hamnar i blir lite för mycket hjälten som ska rädda henne och inte tillräckligt mycket att hon ska rädda sig själv. När vissa klyschor spottas ut himlar jag bokstavligt talat med ögonen.

I slutändan är det helt okej. Det är inte så bra som det kunnat bli men det är okej.

Och som en bonus: Kate Winslet spelar skurk. Bara det är nästan värt att se filmen för.

Filmtrailer:

Betyg : 3 av 5 möjliga

Länkar om filmen:
IMDB

Related Posts with Thumbnails

Speak Your Mind

*