Dokumentärfilm

En dokumentärfilm är en film som förmedlar kunskap till den som ser filmen. En dokumentärfilm är faktabaserad och handlar bland annat om historia och vetenskap men de kan även handla om allt möjligt då enda kravet är att de ska vara faktabaserad samt att filmen saknar objektivt ställningstagande. En dokumentärfilm bygger inte på något fiktivt manus utan filmen är till för att förmedla kunskap om verkligheten. I kategorin dokumentärfilm så kommer ni hitta alla dokumentärfilmer som vi har skrivit om på sidan.

12 O’Clock Boys


twelve_oclock_boys

12 O’Clock Boys

12 o’clock boys är namnet på ett gäng killar i Baltimore som brinner för att åka motorcykel. Detta är en dokumentär som handlar om Pug, en liten pojke med drömmen om att få åka motorcykel med 12 o’clock boys. Man får följa honom i ett par år och se hans vardag och hur han tar sig närmre och närmre sin dröm.

Läs mer om filmen samt se trailer…

Blackfish


blackfish-poster

Blackfish

Dagens filmtips är dokumentären Blackfish. Den handlar om späckhuggare som lever i fångenskap och blir separerade från sina familjer för att spendera sina liv med att göra shower. Man får följa ett par späckhuggare och höra deras tränare berätta hjärtskärande historier.

Läs mer om filmen samt se trailer…

The Summit


The-summit-poster

The Summit

Dagens filmtips är The Summit. Här får vi följa med på en resa till K2 i augusti 2008. 24 bergsklättrare bestämmer sig för att anta sitt livs största utmaning och bestiga en av världens farligaste bergstoppar. Men efter bara två dygn senare så är redan 11 av dem döda.

Läs mer om filmen samt se trailer…

Chimpanzee


chimpanzee-poster

Chimpanzee

Ett av dagens filmtips är dokumentärfilmen Chimpanzee från Disney. Vi får följa med djupt in i Afrikas Djungler där vi får träffa babyschimpansen Oscar och hela hans stora familj. Hela djungeln är en stor lekplats för lilla Oscar och hans vänner. Men livet i djungeln är inte en dans på rosor vilket Oscar snart får reda på.

Läs mer om filmen samt se trailer…

Bully


bully

Bully

Dagens filmtips är ett av de viktigaste filmtips från filmkritikerna.se nämligen filmen Bully. Det här är en dokumentär som skildrar mobbing i skolorna på ett väldigt bra och gripande sätt. Vi blir publik till mobbing som sker dagligen till många runt om i världen. Vi får följa föräldrar till barn som inte klarat av mobbingen längre samt barn som blir mobbade.

Läs mer om filmen samt se trailer…

Searching For Sugar Man


Searching For Sugar Man

Searching For Sugar Man

Ett av dagens filmtips är Searching for sugar man. Filmen handlar om Rodriguez som misslyckades med sin skivkarriär i det tidiga 1970-talets USA. Hans skivor sålde inte ens hundra exemplar och han försvann, han förmodades ha tagit livet av sig under en misslyckad konsert. Men, utan hans egen kännedom, blev hans låtar allmängods i Sydafrika. Under Apartheidregimens hårda förtryck blev texternas fredsbudskap politiskt sprängstoff. En dag bestämde sig två sydafrikanska fans att försöka ta reda på sanningen om vad som hade hänt med deras hjälte.

Läs mer om filmen samt se trailer…

Mansome


Mansome

Mansome

Morgonens filmtips är en dokumentär som heter Mansome. Här får vi följa vad det betyder att vara en man nu när det blir allt vanligare med skönhetsprodukter för män. Hårvårdsprodukter och hudvårdsprodukter för man. Morgan Spurlock tar med oss på en djupdykning inom manlig hårdvård och skönhet.

Läs mer om filmen samt se trailer…

El Medico: The Cubaton Story


El Medico: The Cubaton Story

Kommer ni ihåg reggaeton-plågan ”Chupa Chupa”? Inte? Det gjorde knappt jag heller, tills jag såg dokumentären El Medico…då poppade den upp i mitt musikminne och jag kunde plötsligt sjunga med i biostolen.
El medico är producerad av svenske Daniel Fridell och handlar om Raynier – kubanen som arbetar som läkare, kanske mest för att göra sin mamma stolt. Själv älskar han musiken mer än läkarkonsten, och vill bli världskänd artist. Han drömmer om att få ut sin musik, tjäna lite mer pengar och kunna försörja sin familj på ett bättre sätt än han kan med sin skrala läkarlön. Han ägnar all sin lediga tid åt att åka runt i sin gamla bil och sjunga för folket på gatorna i Santiago, och där någonstans stöter han på den svenska producenten Michel Miglis. Michel säger sig kunna hjälpa Raynier att nå ut i världen, men längs vägen krockar Michels extremt kommersiella tänk och dröm om kändisskap med Rayniers önskan om att behålla den kubanska kulturen i musiken och inte göra sin mamma besviken.

Läs mer om filmen samt se trailer…