The Wolf of Wall Street


wolf-of-wall-street-poster2

The Wolf of Wall Street

Kvällens filmtips är ingen mindre än Martin Scorsese filmen The Wolf of Wall Street med Leonardo DiCaprio. Filmen är baserad på Jordan Belfort, och vi får följa hans uppgång och fall. Filmen bjuder på en glimt i hans extravaganta liv som en börsmäklare på Wall Street.


Filmkritikerna diskuterar:

Erik Fellman:
Martin Scorsese gör det igen, med den härligt fartfyllda filmen The Wolf of Wall Street. Nu när han återigen gör en film med Leo får vi följa med på en väldigt välgjord och bra film.

Vi får följa med när en man vid namn Jordan Belfort försöker nå den amerikanska drömmen. Filmen bjuder på kopiösa mängder knark, kvinnor och pengar. Fast filmen är 3 timmar lång så känns den inte alls så lång när man väl sitter i biomörkret och när filmen är över vill man bara se mer.

Det finns mycket man gärna hade sett mer av i den här film och framförallt blir man väldigt nyfiken på att veta vad som faktiskt har hänt på riktigt och vad som har lagts till för att ändå göra en Hollywood film av den här berättelsen.

Fredrik Berglund:
För alla som tror att matematiska och analytiska kunskaper är det som krävs för framgång i finansvärlden får kapitulera redan i filmens inledning då Mark Hanna (Matthew McConaughey), i en fantastiskt underhållande restaurangscen, lär adepten Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) de riktiga nycklarna för framgång med livet på Wall Street. Och Jordan Belfort är inte sen att lära sig.

Restaurangscenen tar avstamp i en 2 timmar och 50 minuter lång Martin Scorsese-regisserad finansdekadens. En dekadens av sällan skådat slag.

På SVT Dox finns dokumentären Framgångsfällan (”Surviving Progress”). En dokumentär om hur mänskligheten är på väg att förstöra för sin egen existens. Till stor del drivet av människans jakt på frågan ”Varför?” och en extrem överkonsumtion. Där dras även tydliga paralleller mellan apor och beteendet på Wall Street. Med vetskap om att producenten till Framgångsfällan heter Martin Scorsese är det svårt att inte tro att Scorsese är smått småäcklad av den lilla finansgatan på nedre Manhattan.

I The Wolf of Wall Street följer vi Wall Street-apornas strävan efter mer av precis allt i en symbios med en extrem överkonsumtion – av dvärgar, naket, partyn, sex och droger.

Det enda som inte överkonsumeras under de nästan tre timmarna är Matthew McConaugheys karaktär Mark Hanna. Honom vill man verkligen ha mer av. McConaughey gör det kort – men brilliant.

Är övertygad om att halva finansvärlden kommer bänka sig i en biostol för att, som de primater de är, gotta sig av dekadensen. Och tycka att de är en del av den. Förutom att alla kommer lämna salongen med känslan av att mäklarbrickan på Stureplan kanske var i mjäkigaste laget så får vi hoppas att de mest människolikna aporna balanserar upp sin upplevelse med ett besök på SVT Dox. För alla andra som vill unna sig ett biobesök under fattigmansmånaden januari och se vilken nåshåla eller strippa som finansierades av just sina pensionspengar bör verkligen göra det – filmen är nämligen riktigt bra. Underhållande, välgjord och, som vanligt, med en mycket välspelande DiCaprio.

Men vilka var då framgångsnycklarna som Mark Hanna planterade hos Jordan Belfort under lärljungemonologen i filmens inledning? Bensoylmetylekgonin och masturbation.
Eller kokain och runka – för att använda Mark Hannas egna ord. Vid frukost och vid lunch.

Filmtrailer:

Betyg : 4 Dvärgar av 5 möjliga

Länkar om filmen:
IMDB

Related Posts with Thumbnails

Comments

  1. Fantastisk film!

Speak Your Mind

*