Lawless


Lawless

Lawless

Kvällensfilmtips är filmen Lawless som är baserad på en sann händelse. Under depressionen i USA så varade ett spritförbud. Men ett gäng bestående av tre bröder i Franklin County Virginia sysslade med hembränt på en stor skala. Och när dom blev hotade av den nya polisen i stan som ville få en bit av kakan så brakar hela helvetet löst i lilla Franklin County. Vi får följa hur dessa bröder kämpar mot korrupta poliser samtidigt som de försöker överleva.


Filmkritikerna diskuterar:

Erik Fellman: Lawless är en otroligt bra och gripande film med karaktärer du bara inte kan låta bli att gilla. Lawless är en grym film om en grym och hård tid i USA historia när folk hade svårt att försörja sig och tog alla chanser dom kunde även om de var mot lagen. Det ledde även till väldigt mycket korruption. Filmen bygger på boken The Wettest County in the World som är skriven av Matt Bondurants. Och det är just om bröderna Bondurant som filmen handlar om, de är ett gäng fräcka och orädda spritlangare som blir legendariska för sin djärvhet och för att de inte viker sig. Den mest färgstarka och fåordiga karaktären är Forrest Bondurant som inte säger mer ord i filmen än vad som skulle rymas på en post-it lapp. Han spelas av Tom Hardy som gör rollen som den tystlåtna hjälten riktigt värld, då han lyckas förmedla så mycket med sitt kroppsspråk. Utöver Tom så har vi Shia LaBeouf och Jason Clarke som spelar de andra bröderna Bondurant och väen dom gör ett riktigt bra jobb i filmen. Men ogillar ni våldsamma och blodiga filmer så bör ni passa er för den här filmen, även om det inte är överdrivet mycket i filmen så väljer dom att ni klippa bort i våldsamma scener. Kan nästa gå så långt som att säga att Lawless kan vara en av årets bästa filmer.

Helena Olmås: Lawless utspelar sig i Franklin County, Virginia, under tidigt 30-tal. ”De odödliga” bröderna Bondurant langar hembränd sprit mitt i alkoholförbudets USA, och det visar sig vara en väldigt lukrativ men inte helt problemfri bransch. Filmen är i ärlighetens namn i det segaste laget till en början, men räddas upp av Tom Hardy som gör en fantastisk tolkning av den mycket fåordige äldsta brodern Bondurant (som vid första anblicken – till sättet – skulle kunna vara släkt med Heath Ledgers rollfigur Ennis Del Mar i Brokeback Mountain). Segheten i storyn går dock över förhållandevis snabbt, och när den väl är igång så är den igång ordentligt och utan pardon. Det är no mercy resten av filmen, blodet flödar och storyn väcker oavbrutet starka känslor av smuts och ångest. Laglöst är det minsta man kan säga, men klart sevärt är det, och de där berömda nålarna smyger sig onekligen på i stolen med jämna mellanrum…

Filmtrailer:

Betyg : 4 Knogjärn av 5 möjliga

Länkar om filmen:
IMDB

Related Posts with Thumbnails

Comments

  1. Den var jättebra! Tack för tipset

Speak Your Mind

*