Pernilla August

Pernilla August
Namn: Pernilla August
Född: 1958-02-13
Övrigt:
Pernilla August började agerar som ett barn.
År 1979 blev hon antagen vid Statens scenskola att studera agerar professionellt.
Ingmar Bergman tog del av hennes tidiga och kastade henne som barnflicka i hans Fanny och Alexander (1982).
År 1982 blev hon gift med författaren Klas Östergren och började arbeta på Folkteatern i Gävle.
Hon återvände några år senare till Dramaten i Stockholm för roller i William Shakespeares Hamlet och Henrik Ibsens Ett dockhem ( som Nora ).

Call Girl

Call Girl

Call Girl

Eftermiddagens filmtips blir den svenska filmen Call Girl. Det är valår och året är 1976, den kvinnliga frigörelsen från samhällets normer är i full fart. Vi får följa Iris som rekryteras som Call Girl från en ungdomsvårdsskola och hon dras snabbt allt djupare in i den mörka världen. Iris får allt mäktigare kunder så som högt uppsatta politiker. Men när maktens män känner sig hotade så gör det allt för att upprätthålla sitt rykte.

Läs mer om filmen samt se trailer…

Hamilton – I Nationens intresse

hamilton - I nationens intresse

Hamilton – I Nationens intresse

Dagens filmtips är Hamilton – I nationens intresse med Mikael Persbrandt, filmen har biopremiär den 13 Januari. Här får åter följa Carl Hamilton som är en underrättelseofficer och den här gången ska han infiltrera en liga som stulit avancerade svenska raketvapen. Men det går inte riktigt som planerat och vi får följa hur Carl Hamilton tar sig an de problemen som dyker upp.

Läs mer om filmen samt se trailer…

Nordiska rådets filmpris 2011

Pernilla August Foto: Patrik Östberberg

Den som får Nordiska rådets filmpris 2011 är ingen mindre än filmregissören och manusförfattaren Pernilla August, manusförfattaren Lolita Ray och producenterna Helena Danielsson och Ralf Kalrsson för filmen Svinalängorna. Förutom äran att vinna Nordiska rådets filmpris så tar det även hem en prissumma på 350 000 dkr. Juryn som har valt ut dom består av filmexperter från fem nordiska länder samt Helen Mirren. Och det är inte de enda för nyligen så blev Svinalängorna med Ola Rapace och Noomi Rapace utsedd av bli Sveriges Oscarbidrag.

Ola Rapace & Noomi Rapace  Foto: Rolf KonowKällor: Sfi,Ab,Ab